TINCTUREN

Indien gewenst kan ik voor je een flesje tinctuur klaarmaken

Om onnodig gebruik van middelen tegen te gaan test ik eerst altijd met de biotensor uit of het gevraagde middel voor jou van toegevoegde waarde is om in te nemen. Hiervoor geef je van te voren toestemming. Krijg ik een JA, dan maak ik een op maat gemaakt flesje voor je klaar. De gebruiksdosering staat vermeld op het flesje. Let op: lees vooraf ook goed de informatie hieronder door wanneer deze middelen te gebruiken. 

 

 

 

Tincturen

Wat zijn tincturen?
Tincturen zijn oplossingen op basis van alcohol waarin kruiden of plantdelen in zijn getrokken (gemacereerd). Op die manier worden de werkzame bestanddelen in de planten of kruiden geëxtraheerd in de alcohol en zo kan het worden gebruikt als helend middel of als supplement. 

Een tinctuur wordt dus gemaakt op basis van alcohol. Alcohol kan veel plantenextracten onttrekken uit de plant zoals onder andere essentiële oliën, alkaloïden, glycosiden en looistoffen. Sommige plantstoffen worden minder goed door alcohol onttrokken, zoals bijvoorbeeld slijmstoffen. Die worden beter opgenomen in water. Kruiden die veel slijmstoffen bevatten zijn daarom minder geschikt om te gebruiken als tinctuur. Eigenlijk zijn alle plantdelen bruikbaar voor een tinctuur zoals het bovengrondse kruid, de wortel, bast, vruchten of zaden.

Ik maak mijn tincturen op traditionele manier door de gewenste plantendelen een aantal weken te laten macereren in de alcohol. Zo hebben de extracten de tijd om in de alcohol te trekken. Meestal is dit 6-8 weken, soms iets langer of iets korter. Vervolgens zeef ik de tinctuur en blijft er de alcohol over met de plantenextracten over.

Wat een tinctuur heel waardevol maakt, is dat volledige plantdelen worden gebruikt en hiermee de synergistische eigenschappen van de planten blijven behouden. In de medische wetenschap is vaak 1 bestanddeel geïsoleerd en gebruikt. Er is gebleken dat wanneer de gehele plant gebruikt wordt er een verminderde kans is op bijwerkingen. 

Inname tincturen

4 manieren om een tinctuur te nemen:

  • Direct druppelen in je mond, liefst onder de tong
  • Direct sprayen in je mond (gebruik dan een spraydop in plaats van een druppelaar)
  • In water, thee of een ander drankje
  • Als een ‘shotje’ in een klein laagje water

Een tinctuur neem je het beste als druppels onder je tong. Je houdt de druppels zo’n dertig seconden onder de tong en de rest kan je doorslikken. Op deze manier komt het direct in het bloed terechtkomt in plaats van dat het eerst door het spijsverteringssysteem moet om opgenomen te kunnen worden. Een tinctuur onder de tong nemen werkt dus sneller en wat sterker dan wanneer je hem direct doorslikt. Het beste is om 15 minuten voor en na het innemen van een tinctuur even niets eten of drinken. Schud de tinctuur altijd even voor gebruik!

Je kunt een tinctuur ook verdunnen in water, thee of een ander drankje. Dit kan voor kinderen ook een handige manier zijn. Soms werkt het ook om er een shotje van te maken, waarbij je de tinctuur toevoegt aan een klein beetje water en dat in één slok opdrinkt, als je het echt niet lekker vindt, eventueel met je neus dicht.